Sivut

lauantai 23. toukokuuta 2015

Aitaa ja istutuksia


Kuluneeseen viikkoon mahtui melko monta sadepäivää, jolloin pihalla ei juuri tullut mitään valmiimmaksi. Pensasaidan alustasta pari sivua perattu, nurmi leikattu ensimmäisen kerran. Yhden portin puutavarat sahattu mittaansa ja maalaus aloitettu.
Kasvimaalla ruohosipuli kasvaa kohisten ja sitä pitäisi aloittaa leikkaamaan säilöön. Kerkiää vielä kesän aikana tekemään useamman samanlaisen sadon.Viime keväänä siirsimme ulkorakennuksen takaa pienen typpään valkovuokkoja kukkapenkkiin ja hyvin kasvavat. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse huolestua, valkovuokkoa jäi vanhoille sijoilleen melko runsaasti, tälläkin hetkellä paikka on ihan valkoisenaan, joten kaikkea ei viety.

Pitkään mietittiin mitä köynnöstä laittaisi kasvamaan pergolaporttiin. Ensin mietin kärhöä, mutta tylsästi päädyin villiviiniin. Ja ihan hyvä näin. Kärhö tarvitsee todella syvän istutuksen ja sitä on hankala toteuttaa tässä kohtaa, kuten tuli kaivaessa todettua. Juuri tuossa kohtaa menee meidän taloon tuleva sähköjohto, joka tulikin monttuja kaivaessa vastaan. Loppu kaivuusta tehtiin pienellä puutarhakuokalla, kun lapiolla ei uskaltanut ja olipahan homma saada riittävän suuret montut kaivettua kivisestä ja tiivistä hiekasta. Istutuskuopat ovat noin 60 cm syvät ja liki saman verran halkaisijaltaan, vaikka näyttävätkin kuvassa pienemmiltä, kun ovat kehikon sisässä. Painekyllästetystä laudasta tehdyillä kehikoilla on tarkoitus estää murskeen ja mullan sekoittuminen pinnasta ja onhan se siistimpikin noin.
Molempien köynnösten eteen tehdään vielä pienet aidat, joiden tarkoitus on estää koiruuksien kintun nostaminen suoraan villiviiniin. Mutta kunhan tässä pääsee sirkkelöimään. :)


Eilen kävimme hakemassa myös rimoja aitaa varten, joten eikun maalaamaan. Pieni osa jäi vielä hankkimatta, kun sahalla ei ollut riittävästi meidän tarpeisiin. Mutta kyllä näillä jo alkuun pääsee. Melkein saadaan kaksi aidan pätkää näillä valmiiksi.

Pihan sisääntulon tolpat tehdään 125 mm tolpista, joihin Jouko veisteli 100 milliseen tolppakenkään sopivat päät. Päät on alla olevassa kuvassa tervattu. Nämäkin pitäisi maalata valkoiseksi ja keksiä jostain hatut suojaamaan sateelta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti