Sivut

maanantai 4. toukokuuta 2015

Uusi kukkapenkki

Pitkän viikonlopun aikana etupihan uusi kukkapenkki sai "täytteet" paikoilleen. Kulmassa etualalla kolme lamoherukkaan, niiden takana pesäkuusi, kaksi timanttituijaa, taka-alalla riipparaita ja sen edessä kolme sinilaakakatajaa. Tuijien väliin istutin eilen illalla vielä kolme kuunliljan juurakkoa, mutta ne eivät taida tässä kuvassa vielä olla, eikä ne nyt minkään näköisiä vielä tähän aikaan vuodesta olekaan. Kuunliljat eivät välttämättä viihdy tuossa, kun on melko aurinkoinen paikka, mutta testataan nyt. Pesäkuusen eteen ja samaten takimmaisen tuijan edustalle olisi vielä tulossa valkoista verikurjenpolvea, mutta en enää jaksanut niitä käydä asettelemaan. Tällä viikolla pitäisi vielä tilata kuormallinen kuoriketta, jota tulisi tämänkin penkin pintaan, niin ja toki ne kansikivet pitää vielä hankkia. Mutta muutoin valmis kukkapenkki. :)


Uudet kasvilavat saivat eilen mullat sisuksiinsa ja rajauspuu laitettiin nurmen ja alueen väliin. Myös tuohon alueelle tulee kuorike, kunhan sitä saadaan tilattua ja tontille.
Laatikoihin laitoin pohjalle hieman hiekkaa, lehtisilppua ja muuta haravointijätettä. Lisäksi sinne kaadettiin grillistä viikonlopun grillailujen seurauksena syntyneet hiilet ja tuhkat. Päälle multaa, hieman kanankakkaa ja hiekkaa ja sitten sekoitettiin.
Samalla tuli möyhittyä muut laatikot ja siirrettyä niistä multaa hieman uusiin. Tuppaa aina täyttymään vanhat laatikot liiaksi, kun syksyllä sinne tulee käännettyä lehtisilppua melko paljon ja tuntuu, että multapinta vaan kasvaa kokoajan. Mutta josko näillä mentäisi taas tämä kesä. Kuvassa vanhojen laatikoiden möyhittyä multaa ei ole tiivistetty mitenkään, ainoastaan tasattu. Josko se seuraava sade tiivistäisi riittävästi.
Yhdessä vanhassa laatikossa on hupun alla vähän perunaa ja esikasvatetut purjot, joista osa on näköjään kuollut, eikä purjojen suhteen ole muutenkaan odotukset kovin korkealla. Sen verran onnettomia taimia olivat, vaikka olenkin jo kohtalaisen pitkään niitä esikasvattanut. Illalla salaattia tehdessä käteen jäi LolloRosso -salaatin juurakko, jonka kävin tuuppaamassa kuolleiden purjojen tilalle.
Illalla laitettiin myös esikasvatukseen kesäkurpitsat sekä uudestaan maissia. Maissia on ollut jo esikasvatuksessa pidemmän aikaan, siis aivan liian pitkän aikaa. Osa niistä vanhemmista on jo kuollut, kun katkeilevat ja nahistuvat vai mikälie niille tuleekaan. :) Seuraavalla kerralla kenties muistaa, että maissin esikasvatukseksi riittää oikeasti se muutama viikko. :) Aiempien vuosien vahingosta viisastuneena laitan kesäkurpitsat esikasvatukseen vasta tässä vaiheessa. Niitäkin on aiemmin laitettu paljon aikaisemmin, jolloin kasvavat tosi honteloiksi sisällä ja istutusvaiheessa varsi katkeaa herkästi.
Eilen illalla kävin siemenpusseja läpi, niin melko montaa lajiketta saisi jo laittaa ulos itämään, mm. retiisit, salaatit, herneet. Taidanpa tänään viritellä lisää harsosuojia ja laittaa jo ensimmäiset satsit kasvatuslaatikoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti