Sivut

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Kesän pihasuunnitelmia


Tässä hieman listattuna tulevan kesän suunnitelmia:
  • Aidan teko etupihalle
  • Kaksi uutta istutuslaatikkoa kasvimaalle
  • Pyykinkuivausteline
  • Perennapenkki muurikivistä etupihalle
  • Takapihan kukkapenkin laajennus
Meillähän on piha ollut aidattuna verkko- ja pensasaidalla jo useamman vuoden, mutta portti on odottanut itseään. Nyt kun naapuriin on muuttanut useampia koiria, niin pakko tehdä asialle jotain. Vaikka meidän omat koiruudetkin ovatkin jo tottuneet portittomaan elämään, kun on kyse autoista tai ihmisistä, mutta kun toiset koirat menevät pihan ohitse, niin eihän siitä mitään meinaa tulla. Joten jonkinlainen portti on tehtävä.
Etupiha näyttää siis tältä. Olen laittanut jo suunnitelmia Landscapella piirrettynä, mutta tässä vielä ihan kuvana, jossa tosin sitä aitaa ei ole. Mutta rimoista tehdyn aidan olisi tarkoitus mennä talon lähimmästä kulmasta roskakatokseen ja kuistin takimmaisesta kulmasta ensin suoraan pihan poikki ja siitä kulkea murskeen reunaa portille. Molempiin tulee noin metrin levyiset kävelyportit.
Kasvimaata on laajennettava. Oikeastaan jo mallinsa puolesta, mutta myös siksi, ettei meinaa kaikki kylvökset mahtua. Kasvimaan ja syreenin väliin jää typerä nurmialue, jossa joutuu monta kertaa kesässä kääntelemään ruohonleikkurin kanssa. Ja mie kun yritän aina miettiä myös sitä käytännöllisyyttä ja erityisesti miten nurmen leikkaaminen olisi aina vaan helpompaa, vaikka se kivaa hommaa onkin. Vielä olisi lavakauluksia ja multaakin jemmassa, niin voisi vähän taas askarrella. :) Jos olisi kerrankin riittävästi tilaa laittaa myös erilaisia salaatteja vähän reilummin. Eli kaksi uutta laatikkoa tulisivat kuvassa oikeaan yläreunaan, jolloin myös katettua aluetta täytyy leventää. Takimmaisessa laatikossa oleva lipstikka pitäisi istuttaa maahan, koska on niin julmettoman suuri. Saa siitäkin sitten vähän lisää tilaa laatikoihin.


Olemme jo muutaman vuoden miettineet pyykikuivaustelineen ostamista / tekemistä. Mutta sopivaa, saatika sopivan hintaista ei ole tullut vastaan. Ne haitarimallit on edullisia, mutta niihin ei saa esim. lakanoita kovinkaan hyvin kuivumaan, koska leveys ei riitä ja lakanat pitäisi aina taitaa kaksinkerroin. Meillä on takapihalla matontamppausteline, joka on aika laiskalla käytöllä, koska mattoja ei ole kuin muutama, eikä niitäkään jaksa juuri pihalle raahata, muutakuin kesällä pesulle.
Ensin mietimme tamppaustelineelle vastakappaletta, jolloin väliin saisi viritettyä narut, mutta sitten vastaan tuli tämä Strömsön ohje: http://svenska.yle.fi/artikel/2010/04/11/torkstallning

Kuva kopioitu: http://svenska.yle.fi/artikel/2010/04/11/torkstallning
Tuossa olisi myös ideaa, tosin en ehkä uskalla tehdä tuommoista ilman puista vaakatukea. Mutta jää nyt mietintään vielä hetkeksi. Meitä kun on vaan kaksi, niin pyykkiä ei paljon tule, joten tuommoinen pieni riittäisi varmaan vallan mainiosti. 

Ja sitten siihen uuteen perennapenkkiin. Kun etupihan aitaa ns. puoliksi, niin aidan sisäpuolelle jäävä osuus jää mielestäni aika paljaaksi ja samaten tilaksi, millä ei ole oikein mitään käyttöä, kun autokin jää aidan toiselle puolelle. Jotainhan siihen pitäisi suunnitella ja koska viime kesältä jäi vielä muurikiviä, niin ehkä niistä sitten jonkinlainen kukkapenkki. :)
En nyt ilveelläkään löytänyt kuvaa siitä kohdasta, mihin olen uutta perennapenkkiä suunnitellut, mutta laitellaan kuvaa sitten, kun puuhat edistyvät.

Myös takapihan kukkapenkkiä pitäisi laajentaa, ehkä. Kellarissa talvehtineet Kannat pitäisi saada maahan istutettua. Ovat pari kesää olleet terassilla ja semmoisia juoppoja, että varmaan pärjäisivät kesän paremmin maassa. Kannat siis tulisivat takapihan kukkapenkkiin, ainakin toinen.
Ei ole kuvaa siitäkään kukkapenkistä, ainakaan nykyisessä muodossaan. Olemassa oleva kukkapenkki on rakennettu viemärikaivon ympärille. Siellä kasvaa tällä hetkellä palavaarakkautta, humalaa (joka leviää ihan tuhottomasti), punaista kaunokaista, lilaa syysleimua, syysasteria, lilaa kurjenpolvea ja jotain akilejaa, joka myös koittaa levitä aikalailla. Viime kesänä istutin penkkiä vastapäätä ulkorakennuksen vierustaan viiruhelpiä ja ajattelin nämä kaksi plänttiä yhdistää, jolloin saisi samalla Kannan mentävän aukon.

Mutta tämmöisiä suunnitelmia olisi tälle kesälle. Nyt pitää varmaan lähteä taas ulos, aurinko meinaa paistaa ja on jo mukavan lämmintä, vaikka kello on vasta kahdeksan. Jos vähän menisi taas siivoamaan pihaa. Hauskaa viikonloppua kaikille!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti