Sivut

perjantai 10. elokuuta 2012

Kukkia ja kasveja

Tuossa jokin aika sitten saatiin valmiiksi kukkapenkin laajennus.Penkkihän oli aiemmin sen verran pienempi, että melkein hipoi keskellä olevien kivien reunoja, mutta viimeistään tämän kesän aikana piti todeta, että liian pieneksihän se tuli tehtyä ja myös osa kukista oli semmoisia, mitä en suoranaisesti kukkapenkkiin halua. Lisäksi vanha kukkapenkki oli tehty vaan kohopenkiksi, jossa oli kantattavat reunat ja pitää sanoa, että kantata ja perata sai. Vaikka sielläkin on alla juurieste, niin sieltä se nurmikko vaan reunoista levisi kukkapenkkiin.
Eli eikun laajentamaan ja rehuja vaihtamaan.

Ensin kaivettiin hieman suurempi alue, josta poistettiin nurmikko ja vanhaa multaa reilusti. Taisi lähteä ainakin 20 kottikärryllistä vanhaa maata pois. Alle laitettiin juurieste, jonka päälle reunoille kivituhkahiekkaa ja keskelle multaa monen monta säkillistä.
Viime kesänä pihasta löytämäni pieni pionin jätin paikoilleen ja samaten siementävän nelikan, jotka molemmat ovat penkissä nyt toista vuossa, kaikki muut kasvit joko hävitettiin tai siirrettiin muualle. Akileijan, joka muuten kasvoi vuodessa aivan tuhottoman suureksi, siirsin kaivon viereen takapihalle, myös päivänkakkaran, kultapiiskun ja elokuun asterin siirsin penkistä pois.
Tilalle ostin uuden pionin, joka istutettu toisen pienon läheisyyteen vasemmalle puolelle. Pionien taakse istutin pihasta löydetyn kurjenmiekan, en tosin tiedä tarkemmin mitä lajiketta edustaa, koska ei ole kertaakaan kukkinut. Äärimmäisenä vasemmalla on siementävää neilikkaa. Vasemmalla edessä on punertavaa tulikurjenpolvea 4 taimea, siitä jatkona etualalla kolme kaunokaista ja niiden takana on lilanpunaista syysleimua. Oikealla on jalokuunliljaa 4 taimea, ihan kiven reunassa jälleen jotain kurjenmiekkaa ja sen vieressä pihasta löytämääni valkoista rohtosuopayrttiä, jota myös ylioppilasneilikaksi sanotaan. Oikealla takana on harjaneilikkaa, tosin eivät alla olevassa kuvassa juurikaan näy. Toisella puolella on palavaarakkautta, valkoista karpaattien kelloa ja valkoista punatähkää.Tuosta penkistä pitäisi toisen pionin takaa vielä siirtää toi valotolppa pois. Meinattiin vaan iskeä sähköt poikki siitä ja sahata se mahdollisimman alhaalta rautasahalla. Jos siitä jää tynkä näkymään, niin laitetaan heinäseipään pätkiä siihen peitoksi. Pionihan saattaa kuitenkin vaatia jonkinlaista tukea, jos nyt joskus suostuisi kukkimaan, joten voidaan niistä seipäistä jatkaa tuen tekemistä tarvittaessa.

Kukkapenkkiä reunustavaan hiekkaan sekoitettiin kuivabetonia ja sen jälkeen koko viritelmä kasteltiin. Ihan kohtalaisen hyvin on reunus kovettunut ja tiivistynyt, toivottavasti myös kestää. Penkin multareunus viimeisteltiin mukulakivillä. Nyt ei pitäisi kivienkään olla ruohonleikkurin tiellä, ainakin näin toivotaan. :) Grillipaikan viereen, eli kesällä kasattuun pengerrykseen istutettiin pari pallohortensiaa, joista ainoastaan toinen on nyt kukassa. Reuna kantattiin ja reunaan istutettiin ulkorakennuksen seinustalla väliaikaisessa paikassa olleet kuunliljat. Pengerryksen toiseen reunaan pitäisi vielä istuttaa jotain matalaa, mutta ehkä vasta ensi kesänä, kunhan keksitään mitä se matala voisi mahdollisesti olla. Tuohon pintaan pitäisi vielä laittaa katekangas ja joko multaa tais sitten ihan katetta. Kuvassa pengerryksen takaosassa kasvaa kiiltotuhkapensas, jota on tänä vuonna aika rankasti leikattu, tosin ei alas asti, koska kuulemani mukaan ei kestä alasleikkuuta. Etualalla kasvaa melko korkea, hieman pensasmainen kanadanvaahtera.


Kasvatuslaatikot näyttävät nyt tältä. Eipä tuolla paljoakaan mitään syötävää ole, kun tuli keväällä siirrettyä sinne erinäisiä perennoja kaivuhommien alta. Etummaisessa laatikossa on avomaankurkkua keskellä, oikealla ruohosipulia (joka tosin jäänyt vähän kurkun alle) ja vasemmalla on kuunliljoja väliaikaisessa paikassa. Keskellä on pääasiassa lehti- ja jäävuorisalaattia, mutta myös muuttama kultapiisku vasemmalla ja oikealla samettikukkaa. Takapenkissä, joka tosin huonosti tästä näkyy on punertavia auringonkukkia, kultapiiskua, samettikukkaa, pari kellarissa talvehtinutta keltaista daaliaa, lipstikka sekä timjamia. Kaikki kasvavat ihan hyvin, mutta noi kaikki kukat pitäisi saada sieltä viimeistään ensi keväänä pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti